Read Kombo! KOUGAR + TABU by Shaz Johar Online

kombo-kougar-tabu

Ini kisah dua wanita yang dihidangkan dalam satu buku. Kisah tentang citarasa mereka. Tentang bagaimana mereka cuba untuk berdiri sama tinggi dan duduk sama rendah dengan orang lain walaupun mahu terus kekal berada di tepi norma hidup masyarakat Malaysia.KOUGAR menceritakan tentang Kisha, seorang wanita yang telah berusia cuba mencari cinta dari lelaki yang lebih muda tetaIni kisah dua wanita yang dihidangkan dalam satu buku. Kisah tentang citarasa mereka. Tentang bagaimana mereka cuba untuk berdiri sama tinggi dan duduk sama rendah dengan orang lain walaupun mahu terus kekal berada di tepi norma hidup masyarakat Malaysia.KOUGAR menceritakan tentang Kisha, seorang wanita yang telah berusia cuba mencari cinta dari lelaki yang lebih muda tetapi akhirnya terdesak untuk berkahwin dengan lelaki seusia yang bersembunyi di sebalik iman dan agama.TABU melalui perjalanan hidup Bibi, seorang wanita bersaiz besar. Dia percaya kekasih Afrikanya seorang lelaki yang sanggup menerima dirinya seadanya....

Title : Kombo! KOUGAR + TABU
Author :
Rating :
ISBN : 9789670374307
Format Type : Paperback
Number of Pages : 532 Pages
Status : Available For Download
Last checked : 21 Minutes ago!

Kombo! KOUGAR + TABU Reviews

  • Fadzli Jamaludin
    2019-04-27 09:43

    ~KOUGAR~Kugar jika di selak kamus bahasa melayu bermaksud sejenis binatang liar yg termasuk dlm famili kucing, begitulah penulis cuba menggambarkn watak Kisya yg liar & bebas pergaulannya...Watak Kisya yang di bawa penulis mengingatkan aku pada Rozita Che Wan...hahahah...Ini kerana hubungan Kisya dengan anak2 ikan...Jika tiada unsur2 sx dalam novel ini...bukan FIXI namanya...walaubagaimanapun, novel ini berkisar seorang ANDARTU yg berjaya dalam kerjaya...mempunyai pak we muda (Azril)...emak yang lantang dalam isu perkahwinan...Kehidupan Kisya bagi aku agak sosial & penulis menggambarkan Kisya seorang yang memerlukan lelaki...drpd pertemuan Azril di dalam KTM hinggalah bergelar kekasih...berzina dengan Emir tanpa perasaan bersalah...Kisya berkahwin dengan Razif & berlaku curang dengan anak ikan kampung, Yusri...sehingga bertemu dengan jejaka photograper yg menjadi igauan mimpi pada Kisya...Selain kisah Kisya, penulis juga menyelitkan hubungan terlarang antara rakan Kisya, Suraya dengan suami orang , Abg Mike & lebih mengejutkan terselit juga hubungan songsang Abg Mike bg menimbulkan sedikit konflik antara Kisya & Suraya...Jika di teliti, penulis mungkin hendak sampaikan kisah andartu yang socialis...cuma aku rasa isi nya kosong...kosong (Ikut Nada Lagu Najwa Latif)...Jika di amati, aku rasa kisah fiksyen kehidupan Kisya ini mungkinkah berlaku di sekeliling kita tanpa kita sedari...~TABU~Jika di bandingkan Tabu dengan Kougar, aku rasa Tabu is "better", selain ada unsur2 lucu, terselit juga thrillernya walaupun hanya beberapa bab shj...Kisah Bibiana @ Bibi yang di kategorikan sbg wanita berisi yang cantik bercinta dengan Orang Kenya...tetapi mendapat tentangan daripada Kim, rakan baik Bibi yang tidak menggemari hubungan mereka..."ada udang di sebalik mee" rupa2nya...perkenalan Bibi dengan Nadim, jejaka misteri yg di kenali hanya melalui talian telefon membibitkan perasaan sayang...ada kisah yang berlaku bagaimana Bibi & Nadim boleh berkenalan...Pembaca di dedahkan kehidupan wanita berisi yang berusaha untuk kurus, & juga hubungannya dengan orang kulit hitam...di mana kita sedia maklum, mereka selalu menggunakan wanita tempatan untuk mendapatkan sesuatu...begitulah tanggapan aku terhadap Mosi, kekasih GELAP Bibi...katanya pelajar & anak orang kaya tapi x pernah ada duit...aku mushkil di situ...Penulis menampilkan Bibi seorang yang dahagakan kasih sayang lelaki...Akil, seorang pegawai polis pun berjaya memerangkap Bibi...nampak Bibi ni terlalu PEMURAH...hahahCuma aku x pasti perkaitan buah epal di kulit buku dengan kisah Bibi...walaubagaimanapun novel ini masih menghiburkan, malahan penamat cerita antara Nadim & Bibi pun aku x sangka begitu jadinya...Jika di amati pada covernya, baru ku perasan aiskrim merah tu merujuk kepada cover asal Novel Kougar, begitu juga dengan perisa hijau mewakili cover asal Novel Tabu...tapi kuku jarinya panjang, x potong kuku ke??? hahah

  • Mai
    2019-05-04 05:20

    Mendapatkan Naskah ini atas faktor "rasa ingin tahu".sedikit tersentak dengan isi dan jalan ceritanya tapi seperti biasayang baik dijadikan terladan dan yg buruk dijadikan sempadan.Bintang tak tahu nak bagi jadi tak payah lah kut.

  • I.Atifah
    2019-05-17 10:27

    Bacaan di minggu Aidilfitri. Hadam bersama dengan mee soto dan kuih raya.

  • Nadzirah
    2019-04-26 04:42

    Aku suka 2 cerita ni. Pasal 2 perempuan yang lewat kahwin walaupun seorang ada rupa dan body ataupun seorang tu berisi tapi berpacaran dengan lelaki kulit hitam. Banyak pengajarannya dan kena baca sendiri.Aku suka nak quote pasal kisah kedua tu "perempuan hodoh lebih aktif atas katil berbanding perempuan cantik". Lebih kurang macam tu lah kata-katanya. In the end, find the right guy to be your husband, thats it!

  • Theplain
    2019-05-07 10:22

    nak komen apa ye?well, i'm not blame her for all the misfortunes that suddenly make her jatuh terduduk tergolek habis. naturally, that's how a women react. the women that always been labelled as andartu.it is hard.tapi, kalau ikut aturan Allahkalau percaya pada Dia yang 'Perempuan baik untuk lelaki baik' (and be a good women)kalau percaya yg kebahagiaan bukan pada seorang lelakikalau hormat dirinyait could be an easy, peaceful,and blessed life. insyaallah

  • Amalina Zaki
    2019-05-14 07:19

    Setelah banyak disajikan dengan kisah cinta kahwin paksa hero handsome heroin comel dan sebagainya, buku ini ada dua kisah cinta yang betul ada pada realiti.

  • Azliana
    2019-05-06 09:22

    prefer kougar than tabu..it was good book

  • Zana
    2019-05-15 09:41

    Kougar - aku paling cuak masa dia kena kurung ngan laki dia Tabu - kesian sekali mamat tu adik awek gemuk yang selalu ko kutuk hahahah

  • Angela
    2019-05-12 09:36

    How it began: This book was one in the soon-to-be discontinued list,and I grab a copy from Kedai Fixi the next week.My first impression: Well,actually, more to my sister's throwing shadefirst impressionReads the summary at the back cover"This book's about you!"Those I marked in bolded star represents the male characters that were strongly connected to the main character. Please be noted that I refrain myself from the spilling the whole tea, as I wanted to share with you the gist of what kind of men these ladies met in their (fictious) life.KOUGAR is about Kisha,a single lady (this is true in the earlier portion of the story), despite being in her early 40s, by society standards, she is considered a spinster. Below are the men in her life:1. Azril* - The Chance Encounter #1; in the train2. Emir - The Friend-of-a-Friend3. Razif* The-Seven-Year-Itch-Husband4. Yusri - The Assistant of The-Seven-Year-Itch-Husband 5. Fiqri - The Friend from the Facebook6. Shamsuri - The Chance Encounter #2; from the bus stopTABU is about Bibi, a plus-size young lady, despite society standards (of cons being a plus-size), experience a hella lot drama than your average life.Below are the men in her life:1. Mosi* - The Boyfriend2. Nadim* The Chance Encounter #1; in the train3. Akim - The Policeman4. Budi - The Chance Encounter #2; by a sudden chance+I'd recommend this if you want to experience non-the-usual-anti-romance-story.